Handtherapie

Handen zijn zeer verfijnde instrumenten waarmee we in ons dagelijks leven werken. We verkennen er onze wereld mee, kunnen dingen voelen en aanraken.

We kunnen met onze handen dingen die we zeggen verduidelijken. Handen creëren, maken contact met anderen: met onze handen kunnen we liefhebben en we kunnen er onze woorden mee ondersteunen. Handen kunnen grof werk voor ons doen, maar ook zeer verfijnd precisie werk uitvoeren.

Handletsels

We gebruiken onze handen de hele dag gedurende heel ons leven. Het is niet zo vreemd dat er soms blessures ontstaan, hetzij door overbelasting of trauma’s van lichte tot ernstige aard. Het ziekteverzuim door handklachten is groot. De gevolgen van een handletsel worden door de patiënt en de overheid onderschat. Handletsels zijn verantwoordelijk voor een derde van alle werkongevallen en voor een kwart van de verloren arbeidstijd. Bij patiënten met blijvende invaliditeit is deze in 20 procent toe te schrijven aan een handletsel. Omdat de hand zo ingewikkeld is opgebouwd is het moeilijk om te bepalen waar het probleem precies zit. Daar is specifieke kennis voor nodig. Er zijn zeer veel pezen, zenuwbanen, spiertjes, bloedvaten en botstukjes aanwezig. Handtherapie en handchirurgie zijn volop in ontwikkeling. Er worden steeds nieuwere inzichten en behandelmethoden ontwikkeld.

Doorverwijzing

Ik werk samen met de huisartsen van het Bonnehus, maar ook met huisartsen uit de gehele regio. Zij verwijzen meestal omdat er een goede diagnose nodig is. Afhankelijk van de aard van de klachten starten we hier de therapie of indien nodig wordt u doorverwezen naar de plastisch chirurg. Voor de eenvoudige ingrepen wordt u doorgestuurd naar het MCL ziekenhuis. Voor de meer complexe ingrepen verwijs ik u doorgaans naar de plastisch chirurgen van de Xpertclinic in het midden van het land.

Contact opnemen

Uw handtherapeut Jos van Zuylen

Onze handtherapeut Jos van Zuylen is aangesloten bij de Nederlands vereniging voor handtherapie en heeft diverse cursussen gedaan bij het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut).

Meer over Jos